Επισκεφθείτε το site μας:

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ (ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ)

Στην περίπτωση των κουνουπιών που αποτελούν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τα υπόλοιπα έντομα στην Ελλάδα, η ανάπτυξή τους γίνεται σε εκτεταμένες περιοχές που κατακλύζονται από νερό (λίμνες, έλη κλπ) και η αντιμετώπισή τους είναι ένα πρόβλημα το οποίο προκειμένου να λυθεί χρειάζονται προσπάθειες σε ευρεία κλίμακα από την τοπική αυτοδιοίκηση, Υπουργείο Υγείας κλπ. 

Οι ατομικές προσπάθειες δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες και ως εκ τούτου συχνά αναποτελεσματικές. Υπάρχουν όμως ορισμένα μέτρα που ο άνθρωπος μπορεί να πάρει προκειμένου να μειώσει το πρόβλημα των κουνουπιών.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ έχει ενημερώσει το κοινό για τους σημαντικότερους τρόπους προστασίας από τα κουνούπια σε ατομικό επίπεδο στα πλαίσια της αποφυγής νέων κρουσμάτων ελονοσίας. Αυτοί είναι:

-Η χρήση εντομοαποθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα και η χρήση εντομοκτόνων στον αέρα, με την αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή.
-Η προσοχή του κοινού κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα (σούρουπο μέχρι χάραμα)
-Η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (μακριά μανίκια και παντελόνια)
-Τα συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα
-Η χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού και η χρήση κουνουπιέρων.
-Η απομάκρυνση των στάσιμων νερών από λεκάνες, βάζα, γλάστρες κλπ, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους..
-Η χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών, το καλό κούρεμα του γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών καθώς και η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό του εξωτερικού χώρου,  γιατί προσελκύει λιγότερο τα κουνούπια. 

πηγή:
www.keelpno.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου