Επισκεφθείτε το site μας:

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ

Πρόκειται για ένα gram-αρνητικό βακτήριο, της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών. Το είδος το οποίο προκαλεί νόσο στον άνθρωπο είναι το Salmonella enterica, που έχει 6 υποείδη (enterica, salamae, arizonae, diarizonae, houtenae, indica). Στην Ελλάδα, οι συχνότερα δηλούμενες σαλμονέλλες είναι η Salmonella enterica enterica ser. Enteritidis 1,9,12:g,m:- και η Salmonella enterica enterica ser. Typhimurium. Στο σύνολό τους οι σαλμονέλλες είναι το αίτιο κοινών τροφικών δηλητηριάσεων και γαστρεντείτιδων και αποτελούν σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγιεινής στους περισσότερους πληθυσμούς.

H νόσος εκδηλώνεται ως οξεία γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) η οποία διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες και συνοδεύεται από πυρετό (σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων), κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία (που μπορεί να προηγείται της διάρροιας) και έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν αιφνίδια έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

 Άλλες επιπλοκές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν τη σηψαιμία και το σχηματισμό αποστημάτων (εξω-γαστρεντερικές εστιακές μορφές, π.χ. σηπτική αρθρίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα, μηνιγγίτιδα, πυελονεφρίτιδα), κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου (βρέφη, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με γαστρική αχλωρυδρία, άτομα με χαμηλή οξύτητα γαστρικού υγρού). Οι θάνατοι από σαλμονέλλωση δεν είναι συχνοί, εκτός αν πρόκειται για βρέφη, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Η θεραπεία της σαλμονέλλωσης είναι κατά κανόνα συμπτωματική (ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών).

Η διασπορά και η μόλυνση γίνεται με άμεση και έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα και τρόφιμα. Τα ακάθαρτα χέρια, η ανθυγιεινή συμπεριφορά, η ανθυγιεινή αποχέτευση και ύδρευση αποτελούν το κύριο πρόβλημα μετάδοσης της σαλμονέλλας. Άλλες σπουδαίες πηγές μόλυνσης είναι τα ποντίκια και οι αρουραίοι που είναι πολύ επιρρεπείς στις εκρήξεις μολύνσεως από σαλμονέλλα και αποβάλλουν τους μικροοργανισμούς στα περιττώματα και στα ούρα τους. Η ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατάποση τροφίμων μολυσμένα από τα περιττώματα τρωκτικών. Η ίδια διαδικασία συμβαίνει και με τροφές εκτεθειμένες στα έντομα (κυρίως μύγες και κατσαρίδες).

ΠΗΓΕΣ:
www.keelpno.gr
Κουτής Χαρίλαος, "Ειδική Επιδημιολογία",  Τόμος Α, 1998

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου