Επισκεφθείτε το site μας:

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΤΡΩΚΤΙΚΑ


Από τα είδη των τρωκτικών, αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα είναι τα ποντίκια και οι αρουραίοι. Μόνο τρία είδη τρωκτικών έχουν προσαρμοστεί τόσο καλά στο ευρύτερο περιβάλλον του ανθρώπου, ώστε να έχουν αποκτήσει μια παγκόσμια ταξινόμηση. Αυτά τα είδη είναι:

-Ο ποντικός του σπιτιού (Mus Musculus): Το σώμα του φθάνει τα 9cm, έχουν μέγάλα αυτιά και μικρά μάτια. Το τρίχωμά τους είναι ανοιχτό γκρι προς ανοιχτό καφετί, είναι εξαιρετικά καλός αναριχητής και μπορούν να κολυμπήσουν.
 


-Ο Νορβηγικός αρουραίος (Rattuw Norvegicus): Το βάρος τους είναι περίπου 300gr και το μήκος του σώματός τους μπορεί να φτάσει ως τα 30cm. Έχουν μικρά μάτια κι αυτιά, ενώ το τρίχωμά τους είναι σκληρό και πυκνό, επάνω καφετί προς μαύρο και κάτω γκρι προς κιτρινόλευκο. Βρίσκονται κυρίως σε υπονόμους, λιμάνια, πλοία, αλλά και σε σπίτια, υπόγεια, αποθήκες κ.α. Είναι εξαιρετικοί κολυμβητές και μπορούν να αναρριχηθούν, όχι όμως με άνεση.


-Ο αρουραίος της οροφής (Rattus- Rattus): Το σώμα τους μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 22cm και το βάρος τους τα 200gr. Το τρίχωμά τους είναι σχετικά λείο και απαλό με χρώμα γκρίζο προς μαύρο. Είναι παμφάγοι, πολύ ευκίνητοι αναρριχητές, μπορούν να κολυμπήσουν αλλά δεν είναι ιδιαίτερα φιλικοί με το νερό. Βρίσκονται κυρίως στα σπίτια και τις οροφές.


Τα τρία αυτά είδη χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να ζουν σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες, την τεράστια αναπαραγωγική τους ικανότητα και τις παμφάγες διατροφικές συνήθειές τους. Έχουν καλά αναπτυγμένη όσφρηση και ροκανίζουν συνεχώς σκληρά αντικείμενα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην οικονομία.


Τα ποντίκια και οι αρουραίοι μπορούν να μεταδώσουν πολλά νοσήματα όπως, την πανώλη (μέσω των ψύλλων των αρουραίων), εξανθηματικό τύφο, σαλμονέλλωση, λεπτοσπειρώσεις, τριχινίαση, τουλαραιμία και τοξοπλάσμωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου