Επισκεφθείτε το site μας:

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΟΔΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εξακολουθεί να στοιχίζει ζωές. Μπορεί το καλοκαίρι να πέρασε, αλλά οι θάνατοι από την τροπική ασθένεια κατέγραψαν νέα αύξηση την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και έφτασαν συνολικά τους οκτώ. Παράλληλα, άνοδο παρουσιάζει και ο αριθμός των κρουσμάτων, που ανήλθαν σε 122.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής παρατήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την 1η έως και τις 6 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν δώδεκα νέα κρούσματα της ασθένειας, εκ των οποίων τα επτά με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και δύο ακόμη θάνατοι.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η φετινή επιδημία έχει ήδη ξεπεράσει την αντίστοιχη του 2011 σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων (122 φέτος, έναντι 101 πέρσι), ενώ ο μέχρι τώρα αριθμός των θανάτων υπολείπεται οριακά του περσινού (οκτώ φέτος, έναντι εννέα το 2011).

Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 122 ανθρώπους με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη προσβολή από τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι 83 παρουσίασαν σοβαρότερα συμπτώματα (στο κεντρικό νευρικό σύστημα) και οι υπόλοιποι 39 ήπια συμπτωματολογία (κυρίως πυρετό).

Μέχρι στιγμής, 87 ασθενείς (71,5%) νοσηλεύτηκαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, έντεκα δεν νοσηλεύτηκαν (9%), άλλοι έντεκα παραμένουν στο νοσοκομείο, πέντε (4%) νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και οκτώ (6,5%) κατέληξαν.

Αν ληφθεί υπόψη ότι σε κάθε περιστατικό με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί), ο πραγματικός αριθμός όσων κόλλησαν αλλά δεν αρρώστησαν σοβαρά ξεπερνά τις 11.500.

Σε ό,τι αφορά τον πιθανό τόπο έκθεσης των ασθενών στον τροπικό ιό, η εικόνα έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ενώ, δηλαδή, μέχρι και τις αρχές του Αυγούστου η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών είχε εντοπιστεί στην Αθήνα και ειδικά στα νότια προάστια (Παλαιό Φάληρο, Αλιμος, Ελληνικό - Αργυρούπολη κ.α.), στη συνέχεια καταγράφηκε εντυπωσιακή συρροή κρουσμάτων στην περιοχή της Ξάνθης.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα στον δήμο Τοπείρου, έντεκα στον δήμο Αβδήρων, δύο στον δήμο Ξάνθης, έξι στον δήμο Νέστου καθώς και άλλα έξι στη γειτονική Καβάλα.

Πάντως ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν προκαλεί πλέον ανησυχία στους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς πρόκειται για νόσο που συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα των κουνουπιών και συνεπώς με το καλοκαίρι. Στα σχετικά διαγράμματα ήδη καταγράφεται η σαφώς πτωτική πορεία της ασθένειας και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η φετινή επιδημία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.
Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου