Επισκεφθείτε το site μας:

ΨΥΛΛΟΙ- ΚΟΡΙΟΙ



Τα απομυζητικά εκτοπαράσιτα  που προσβάλλουν τον άνθρωπο, μπορούν να είναι ικανά για τη μετάδοση παρασιτικών νοσημάτων, αν και στην Ελλάδα η παρουσία του και η υγειονομική τους σημασία είναι περιορισμένη σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που οφείλεται στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. 

Οι ψύλλοι είναι μικρά (1-4 mm) άπτερα έντομα (Siphonaptera) με σώμα πλευρικά πεπλατυσμένο και εφοδιασμένο με πολυάριθμες σκληρές τρίχες χρώματος κιτρινοκάστανου έως ανοιχτού μαύρου. Τα πιο σημαντικά είδη είναι οι ψύλλοι των τρωκτικών, ο ψύλλος του ανθρώπου και οι ψύλλοι της γάτας. Πηδούν από το έδαφος και τσιμπούν κυρίως τους αστραγάλους και τα πόδια, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου, οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Τα νύγματα των ψύλλων είναι επώδυνα και ενοχλητικά. Το σάλιο που εισάγουν στο δέρμα προκαλεί αντίδραση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται εως ερύθημα, οίδημα και έντονο κνησμό με διάρκεια ημερών.

 
Οι ψύλλοι αποτελούν ενδιάμεσοι ξενιστές παρασίτων, όπως του τρυπανοσώματος Levisi των ποντικών, του έλμινθα του σκύλου καθώς και των ελμίνθων Nana και Diminuta. Τα αυγά των ταινιών τρώγονται από τις προνύμφες των ψύλλων και εντός των ενήλικων ψύλλων πραγματοποιείται η εξέλιξη των προνυμφών αυτών των ελμίνθων. Επίσης, μεταδίδουν άλλες σοβαρές λοιμώξεις, όπως την πανώλη και τον ενδημικό τύφο. Ο βιολογικός τους κύκλος περιλαμβάνει αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο έντομο και ο κύκλος τους συμπληρώνεται μέσα στο στενό περιβάλλον του ξενιστή. Για την ανάπτυξή τους απαιτείται υψηλή υγρασία, ενώ τόσο το θηλυκό όσο και το αρσενικό τρέφεται με αίμα. (Rozendaal ZA, 1997)

Άλλο απομυζητικό έντομο που τρέφεται αποκλειστικά με αίμα ανθρώπου είναι ο κοριός (Hemiptera), του γένους Cimex lectularius. Το σώμα τους είναι ωοειδές σε σχήμα και το μέγεθός τους περίπου 7mm. Συνήθως τρέφονται τη νύχτα, όταν συνήθως κοιμούνται οι ξενιστές, οι οποίοι γι’ αυτό δεν τους αντιλαμβάνονται την ώρα του νύγματος. Σημάδια που υποδηλώνουν προσβολή από κοριούς είναι μικρές κηλίδες αίματος στο σημείο  του νύγματος, η παρουσία νεκρών εντόμων στο κρεβάτι ή οι σκούροι λεκέδες από τα τα περιττώματά τους. (Κουρέα- Κρεμαστινού Τα, et al, 2004)

 
Οι κοριοί μπορούν να είναι φορείς πολλών διαφορετικών παθογόνων που προκαλούν λεϊσμανίαση, τρυπανοσωμίαση, ρικετσίωση κ.α, ωστόσο  μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη μετάδοσης των μικροοργανισμών από τους κοριούς στον άνθρωπο. (Ter poorten and Prose, 2005)


ΠΗΓΕΣ:



TER POORTEN M.C, PROSE N. S. 2005. The return of the common bedbug, Pediatr Dermatol 

ROZENTAAL ZA. 1997. Vector control. Methods for use by individuals and communities. In: ORGANISATION, W. H. (ed.). Genova.




ΧΑΝΙΩΤΗΣ Β.Ν,   2000. Αρθρόποδα και Δημόσια Υγεία, Λοιμώξεις, Αλλεργίες, εξωπαρασιτισμός, Αθήνα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου