Επισκεφθείτε το site μας:

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ & ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Τα έντομα, καθώς και άλλα αρθρόποδα και τρωκτικά, εκτός από την ενόχληση που προκαλούν κατά διαφόρους τρόπους, έχουν μεγάλη σημασία για την Δημόσια Υγεία. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι ένας τεράστιος αριθμός ειδών, είναι ξενιστές ή φορείς παθογόνων μικροοργανισμών και προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο, όπως σαλμονέλα, τύφο, δυσεντερία, σιγγέλωση, δάγγειο πυρετό, εγκεφαλίτιδα και ελονοσία.
Ανάλογα με το είδος του εντόμου, η μετάδοση των ασθενειών στον άνθρωπο μπορεί να γίνει:
  • μέσα από δήγματα (τσιμπήματα),
  • μηχανικά, μέσω μεταφοράς μικροβίων με τα πόδια και το σώμα των εντόμων
  • ή/και εξ αιτίας του αναμηρυκασμού (μια επικίνδυνη συνήθεια των εντόμων να αδειάζουν το περιεχόμενο του στομάχου τους τη στιγμή της διατροφής τους)

Στο blog αυτό και χρησιμοποιώντας το επάνω ΜΕΝΟΥ, θα βρείτε ειδήσεις και πληροφορίες σχετικά με τα παθογόνα και τους ξενιστές, τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης, καθώς και ένα σύνολο άλλων χρήσιμων αναρτήσεων για την Δημόσια Υγεία.

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cape Town, με επικεφαλής τον καθηγητή Kelly Chibale, υποστηρίζει πως είναι ένα βήμα πριν βρει το αντίδοτο στη μάστιγα της ελονοσίας, καθώς ισχυρίζεται ότι βρήκε ένα καινούργιο φάρμακο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και τη βάση μιας μόνιμης θεραπείας.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ένα ανώτερο μόριο, το οποίο με μια μικρή δόση μπορεί να θεραπεύσει τα άρρωστα ζώα που έχουν προσβληθεί από το παράσιτο της ελονοσίας» δηλώνει ο Kelly Chibale. Σειρά, τώρα, έχουν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε νοσοκομεία της Αφρικής, όπου πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της ασθένειας.

Σημειώνεται ότι, ύστερα από 18 μήνες δοκιμών, το παράσιτο δεν παρουσίασε κάποια αντίσταση, κάτι που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης μίας θεραπείας που θα εξαλείψει διά παντός την ελονοσία είναι υπαρκτό.


πηγή: zougla.gr

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ ΙΟΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ CHAGAS

Συναγερμό έχουν σημάνει οι ιατρικές επιστημονικές ομάδες της Αμερικής για την έξαρση εξελιγμένης παρασιτικής ασθένειας που προκαλεί παραμόρφωση, δυσμορφία των εντέρων και έκρηξη της καρδιάς. «Δεν είναι πια η νόσος των φτωχών» λένε οι ειδικοί.

Οι New York Times αναφέρουν πως το «νέο AIDS της Αμερικής» έχει τρομοκρατήσει την ιατρική κοινότητα λόγω της ταχύτητας με την οποία μεταδίδεται αλλά και των συμπτωμάτων που μπορεί να παραπλανήσει ασθενή και γιατρούς.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξελιγμένη μορφή της παρασιτικής ασθένειας Chagas Disease, η οποία πολλά χρόνια τώρα συναντάται σε φτωχές αγροτικές περιοχές του Μεξικού και της Λατινικής Αμερικής και σε οικισμούς όπου δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Νέα έρευνα που σόκαρε τους επιστήμονες, όμως, λέει ότι λόγω της έντονης μετακίνησης πληθυσμών και ανάμειξης των λαών, η ασθένεια αφενός έπαψε να θεωρείται εξωτική, αφετέρου έχει μεταλλαχτεί και γίνει πολύ πιο επικίνδυνη.

Ο κύριος φορέας εξάπλωσης της ασθένειας είναι τα έντομα και το παράσιτο T. Cruzi αλλά ο ιός μπορεί να μεταδοθεί επίσης μέσω κατανάλωσης των τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα, μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης οργάνων και από τη μητέρα στο έμβρυο.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν και συνήθως είναι μη ανιχνεύσιμα κατά τα πρώτα χρόνια της μόλυνσης. Εμφανίζονται σταδιακά σαν καρδιακή νόσος ή δυσμορφία των εντέρων και συχνά προκαλούν θάνατο. Το πιο συνηθισμένο πρώτο έντονο σύμπτωμα είναι το πρήξιμο του ενός ματιού.

Η εκτίμηση μάλιστα είναι ότι 8-10.000.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στο Μεξικό, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική χωρίς να το γνωρίζουν ενώ θεωρείται πλέον βέβαιο πως έχει διευρυνθεί η γεωγραφική κατανομή της ασθένειας.
Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα, έχουν ήδη μολυνθεί 30.000 άνθρωποι στα μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ!
«Η φονική παρασιτική ασθένεια φέρει το όνομα του Βραζιλιάνου γιατρού, Carlos Ribeiro Justiniano Chagas, που την ανακάλυψε το 1909 και το πιο φοβερό είναι ότι μεταδίδεται με ένα απλό τσίμπημα μολυσμένου εντόμου (συνήθως από τα Triatomids, τα οποία έχουν στενή συγγένεια με τη μύγα Τσε τσε της Αφρικής). Το παράσιτο εισχωρεί στο αίμα και καταλήγει στην καρδιά όπου ζει και πολλαπλασιάζεται», αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ.
Πηγή: iefimerida.gr.

ΚΡΟΥΣΜΑ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στον οικισμό Σέλινο της Ξάνθης από ένα κρούσμα ελονοσίας.
Λόγω του συγκεκριμένου περιστατικού ένα μεγάλο μέρος του δήμου Αβδήρων έχει μπει σε αιμοδοτική καραντίνα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο σύλογος Εθελοντών Αιμοδοτών, η καραντίνα αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι μήνες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Αιμοδοτών:
«…Παρακαλούμε και πάλι λόγω της δύσκολης κατάστασης που θα αντιμετωπίζουμε για κάποιο χρονικό διάστημα, τους αιμοδότες μας αλλά και τους υγιείς συμπολίτες μας που κατοικούν στους Δήμους Τοπείρου, Ξάνθης και Μύκης όπως και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αβδήρων να προσέρχονται καθημερινά στην αιμοδοσία Ξάνθης από Δευτέρα έως και Παρασκευή 8 με 2 και να δίνουν αίμα. Ελπίζουμε να μην αποκλειστούν και πάλι και  άλλες περιοχές της Ξάνθης το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί τότε πραγματικά θα μιλάμε για τρομακτική κατάσταση μιας και στην περίπτωση της ελονοσίας δεν υπάρχουν αντιδραστήρια ανίχνευσης στο αίμα και μόνος τρόπος είναι ο αποκλεισμός των αιμοδοτών για εξάμηνη ή και ετήσια διάρκεια».

  
πηγή: www.crime.gr

Νίγηρας: Η ελονοσία επιδεινώνει την επισιτιστική κρίση

Μια σταθερή πομπή ασθενοφόρων πηγαινοέρχεται στο νοσοκομείο Guidan Roumji στην περιοχή Μαραντί στο νότιο Νίγηρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) περιθάλπει πολλά παιδιά αποδυναμωμένα από τον υποσιτισμό και την ελονοσία.
Τις τελευταίες μέρες, ο αριθμός των παιδιών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει αυξηθεί από 117 σε 430. «Η μονάδα εντατικής θεραπείας και το παιδιατρικό τμήμα είναι ασφυκτικά γεμάτα-έχουμε ένα ποσοστό πληρότητας που αγγίζει το 200%», δήλωσε ο Μίρκο Τομάσι, επικεφαλής της αποστολής των MSF στο Νίγηρα. «Περιθάλπαμε ήδη πολλά υποσιτισμένα παιδιά αλλά, με την έναρξη της περιόδου των βροχών, υπήρξε μια ξαφνική έξαρση των περιστατικών ελονοσίας. Σχεδόν το 80% των παιδιών που εισήχθησαν έχει ελονοσία», σημειώνει.
Οι καταρρακτώδεις βροχές, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο, έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες και τα αποθέματα σιτηρών, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο μια ήδη απελπιστική επισιτιστική κατάσταση. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι κάτι το αναπόφευκτο «στην ισχνή περίοδο» μεταξύ των συγκομιδών Μαΐου-Σεπτεμβρίου. Οι βροχές έχουν επίσης οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των κουνουπιών που μεταδίδουν ελονοσία.
Όταν τα παιδιά σε απομακρυσμένα χωριά προσβληθούν από ελονοσία, η κατάστασή τους συχνά επιδεινώνεται πριν ακόμα εξεταστούν από γιατρό. «Τα παιδιά με ελονοσία φθάνουν συχνά καθυστερημένα, σε κωματώδη κατάσταση, που οφείλεται στην ελλιπή πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη στα χωριά τους», είπε η ιατρική συντονίστρια των MSF Βερονίκ Βαν Φράσεν.
«Ένας από τους λόγους που η ελονοσία είναι τόσο θανατηφόρα είναι επειδή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναιμία, ακριβώς όπως ο υποσιτισμός», λέει η Βερονίκ Βαν Φράσεν. Η ελονοσία και ο υποσιτισμός είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Τα υποσιτισμένα παιδιά δεν έχουν την δύναμη να πολεμήσουν την ασθένεια και γι’ αυτό είναι πιο επιρρεπή σε περίπλοκες μορφές ελονοσίας. Ένα υποσιτισμένο παιδί διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από ένα παιδί που τρέφεται επαρκώς.
Τα υποσιτισμένα παιδιά που αναπτύσσουν μια σοβαρή μορφή ελονοσίας νοσηλεύονται και για τις δυο ασθένειες. Ο υποσιτισμός θεραπεύεται με έτοιμη προς χρήση θεραπευτική τροφή, ενώ η βαριά ελονοσία θεραπεύεται με αγωγή που έχει ως βασικό συστατικό την αρτεμισίνη.
Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι του Νίγηρα είναι αντιμέτωποι με επαναλαμβανόμενες επισιτιστικές κρίσεις, που ασκούν τεράστια πίεση στις κοινότητες. Συχνά έχουν μόλις επανέλθει από μια επισιτιστική κρίση πριν ξεσπάσει η επόμενη, αναγκάζοντάς τους να πωλούν πολύτιμα υπάρχοντα και να χρεώνονται προκειμένου να αγοράσουν επαρκή τροφή.
 Νίγηρας: Η ελονοσία επιδεινώνει την επισιτιστική κρίση © Tanya Bindra
Για να μειωθεί ο κύκλος του υποσιτισμού και των σχετιζόμενων ασθενειών, οι MSF και το Υπουργείο Υγείας του Νίγηρα εργάζονται στο κομμάτι της πρόληψης, που συμπεριλαμβάνει εκστρατείες εμβολιασμού και διανομή συγκεκριμένων διατροφικών σκευασμάτων και κουνουπιέρων. Από την αρχή της χρονιάς, πάνω από 150.000 παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν λάβει επείγουσα θεραπεία από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Για να σπάσει αυτός ο κύκλος των επαναλαμβανόμενων κρίσεων, απαιτείται μια μακροπρόθεσμη λύση, μια λύση που θα βελτιώσει την πρόσβαση τόσο στην υγειονομική περίθαλψη όσο και στην πρόσβαση σε τροφή κατάλληλη για παιδιά», σημειώνει ο Μίρκο Τομάσι.

ΠΗΓΉ: ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ,  www.msf.gr

Πέντε θύματα του ιού του Δυτικού Νείλου στα Βαλκάνια

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι στην περιοχή των Βαλκανίων έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου και πολλές δεκάδες νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Σερβίας, του Κοσόβου, της FYROM και της Κροατίας.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Η εμφάνιση της νόσου γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, με την ανάπτυξη των κουνουπιών και με την άφιξη των αποδημητικών πουλιών. Ο ιός αναπτύσσεται, όταν υπάρχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τον χειμώνα μπορεί να επιβιώσει σε θηλυκά κουνούπια που βρίσκονται σε λήθαργο.
 
Μετά το τσίμπημα από το θηλυκό κουνούπι, απαιτούνται 1-6 μέρες ως χρόνος επώασης, ενώ το 80% των ατόμων περνάει ασυμπτωματικά την ασθένεια. Στις άλλες περιπτώσεις γύρω στα 20%, που εκδηλώνεται με όχι βαριά μορφή μπορεί να προκαλέσει εμπύρετη κατάσταση , μυαλγίες, κεφαλαλγίες, πόνους στον αυχένα, ρίγη, ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει και παράλυση ή κώμα.
Στις χειρότερες περιπτώσεις, αλλά σε ποσοστό μικρότερο του 1%, προσβάλλει το ΚΝΣ( Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) με εκδήλωση εγκεφαλίτιδας, μηνιγγοεγκεφαλίτιδας και μηνιγγίτιδας, ενώ σε ένα 10% παρατηρείται εξάνθημα.
Την Τετάρτη το Κόσοβο επιβεβαίωσε το πρώτο θύμα του ιού λέγοντας ότι πρόκειται για μια γυναίκα από το κεντρικό Κόσοβο που πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι μια γυναίκα πέθανε και δύο άτομα μολύνθηκαν από τον ιό.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Κοσόβου είπε χθες στο Ρόιτερς ότι δύο άνθρωποι που πέθαναν πρόσφατα ενδεχομένως να είχαν μολυνθεί από τον ίδιο ιό, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.
Στις ΗΠΑ παρατηρείται αυτή την εποχή η μεγαλύτερη έξαρση του ιού από το 2003.
Στη Σερβία τρεις άνθρωποι πέθαναν και 35 νοσηλεύτηκαν από τα μέσα Αυγούστου. "Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ιός του Δυτικού Νείλου καταγράφεται επισήμως στη Σερβία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.
Όλοι όσοι μολύνθηκαν είχαν ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών και έπασχαν από χρόνια νοσήματα, αναφέρει η ανακοίνωση. Στη γειτονική της Σερβίας Κροατία, σημειώθηκαν πέντε πιθανά κρούσματα του ιού αλλά κανένας θάνατος.

πηγή: http://www.ant1online.gr

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΗΓΗ: ΚΕΕΛΠΝΟ, www.keelpno.gr


ΕΛΟΝΟΣΙΑ:



Το 2009 δηλώθηκαν στην Ελλάδα 51 κρούσματα ελονοσίας, παρουσιάζοντας αύξηση 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, την πενταετία 2005-2009, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 171 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τη μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση του νοσήματος για την περίοδο αυτή να ανέρχεται σε 0,3 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (μέση τιμή αριθμού κρουσμάτων κατ’ έτος: 34). Το νόσημα παρουσιάζει σαφή εποχικότητα. Η μέση επίπτωσή του για την πενταετία 2005-2009 αυξάνεται σταδιακά τους εαρινούς μήνες, κορυφώνεται τον Αύγουστο και μειώνεται με σταθερό ρυθμό τους επόμενους μήνες. Η παρατηρούμενη εποχικότητα πιθανότατα σχετίζεται με την δραστηριότητα των ανωφελών κουνουπιών.
Το 62% των κρουσμάτων, την περίοδο 2005-2009, διέμενε στην Αττική (μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση: 0,4/100.000 πληθυσμού), ενώ στην Κεντρική Ελλάδα, στη Βόρεια Ελλάδα και στα Νησιά του Αιγαίου/Κρήτη, η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση ήταν 0,1/100.000 πληθυσμού. Το 93% των κρουσμάτων, που καταγράφηκαν την περίοδο 2005-2009, χρειάστηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ σημειώθηκαν και δύο θάνατοι, οφειλόμενοι στο P. falciparum. Το 95% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2005-2009 μολύνθηκαν πιθανότατα από πρόσφατη έκθεση σε ενδημική χώρα. Κατά την πενταετία 2005-2009, το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων (78%, n=133) αφορούσε αλλοδαπούς, εκ των οποίων το 40% (n=53) ανέφερε πρόσφατο ταξίδι στη χώρα καταγωγής του, πριν την εκδήλωση της νόσου. Όσον αφορά στα κρούσματα Ελληνικής εθνικότητας, το 44% (n=12) ανέφερε επάγγελμα υψηλού κινδύνου. 
 
Διαχρονική εξέλιξη της δηλούμενης επίπτωσης της ελονοσίας (2000-2009)

 
 
Μέση δηλούμενη επίπτωση (κρούσματα/100.000 πληθυσμού) της ελονοσίας στην Ελλάδα ανά μήνα (2000-2009)

 
Μέση δηλούμενη επίπτωση (κρούσματα/100.000 πληθυσμού) της ελονοσίας στην Ελλάδα ανά γεωγραφική περιοχή (2000-20009)
 




 Το καλοκαίρι του 2011 εμφανίστηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας με ενδείξεις «εγχώριας μετάδοσης» στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες τέσσερις περιφερειακές ενότητες: Ευβοίας, Λαρίσης, Ανατολικής Αττικής και Βοιωτίας. Συγκεκριμένα στον Δήμο Ευρώτα της Λακωνίας διαγνώστηκαν 27 κρούσματα ελονοσίας που αφορούσαν σε Έλληνες χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές για την ελονοσία χώρες και 7 κρούσματα που αφορούσαν αλλοδαπούς ασθενείς από μη ενδημικές χώρες. Δηλώθηκαν επίσης 23 κρούσματα ελονοσίας σε αλλοδαπούς ασθενείς από ενδημικές για την ελονοσία χώρες. Τα κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης στην ίδια περιοχή, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2009 (6 κρούσματα) και το 2010 (1 κρούσμα).

Από 01/01/2012 μέχρι και 03/08/2012 έχουν διαγνωστεί συνολικά στην Ελλάδα, σαράντα (40) κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 33 θεωρούνται εισαγόμενα (τριάντα αφορούν μετανάστες από ενδημικές χώρες και τρία Έλληνες ταξιδιώτες). Για έξι (6) κρούσματα υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, σε περιοχές του Ευρώτα Λακωνίας, του Δήμου Μαραθώνα και του Δήμου Μαρκόπουλου Αττικής.
Τόπος κατοικίας, καταγωγή και κατάταξη κρουσμάτων ελονοσίας, Ελλάδα 01/01/2012-03/08/2012


ΛΕΙΣΜΑΝΙΑΣΗ:



Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, το 2009, δηλώθηκαν στην Ελλάδα, συνολικά 55 κρούσματα (44 κρούσματα σπλαχνικής λεϊσμανίασης και 11 δερματικής), με τη συνολική δηλούμενη επίπτωση της νόσου να ανέρχεται σε 0,5 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση του νοσήματος για τα έτη 2005-2009 στην Ελλάδα ήταν 0,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού (μέση τιμή αριθμού κρουσμάτων κατ’ έτος: 47, συνολικός αριθμός κρουσμάτων πενταετίας: 234). Η σπλαχνική μορφή της νόσου είναι και η συχνότερη (περίπου το 90% των δηλωθέντων κρουσμάτων κατά το διάστημα 2005-2009). Στα παρακάτω γραφήματα παρουσιάζονται η διαχρονική εξέλιξη της δηλούμενης επίπτωσης του νοσήματος για τη δεκαετία 2000-2009 και η κατανομή τους ανά παράγοντα κινδύνου.
 


Συμπερασματικά στη χώρα μας, καταγράφεται ετησίως μικρός αριθμός κρουσμάτων λεϊσμανίασης, χωρίς να διαφαίνεται κάποια σαφής τάση μεταβολής της δηλούμενης επίπτωσης. Η ερμηνεία ωστόσο αυτών των στοιχείων πρέπει να είναι προσεκτική, λαμβάνοντας υπόψη την ενδεχόμενη υποδήλωση του νοσήματος. Επιπλέον, το παθογόνο μπορεί να ανευρίσκεται σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, χωρίς όμως να προκαλεί νόσο (λανθάνουσα λοίμωξη). Στo 13% των κρουσμάτων αναφέρεται υποκείμενο νόσημα που προκαλεί ανοσοκαταστολή. Η εξάπλωση της επιδημίας του AIDS δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συν-λοίμωξη από HIV και λεϊσμάνια, με αποτέλεσμα η λοίμωξη να μετατρέπεται σε συμπτωματική και η λεϊσμάνια να αποτελεί ένα από τα συχνότερα ευκαιριακά παθογόνα. Ωστόσο, η παρουσία σκνιπών και αδέσποτων σκύλων παραμένουν οι πιο συχνά αναφερόμενοι παράγοντες κινδύνου, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης σχετικών μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. 
 



ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

 Το καλοκαίρι-φθινόπωρο 2010 εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ). Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι το Νοέμβριο 2010, διαγνώστηκαν συνολικά 262 περιστατικά, από τα οποία 191 ήταν κρούσματα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και 71 κρούσματα με ήπιες εκδηλώσεις (κυρίως εμπύρετο νόσημα). Σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

 Το 2011 διαγνώστηκαν συνολικά 101 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τα οποία 76 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 25 κρούσματα με  ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών και με υποκείμενα νοσήματα. Το τελευταίο περιστατικό εμφάνισε συμπτώματα στις 18 Οκτωβρίου 2011.

Από την αρχή της περιόδου 2012 μέχρι και τις 27/09/2012 έχουν διαγνωστεί 154 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν καταγραφεί δεκατρείς θάνατοι. .Επιπλέον, έχουν καταγραφεί δύο εισαγόμενα κρουσματα από τις ΗΠΑ, που διαγνώσθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο του 2012.


ΣΥΧΕΧΙΖΕΤΑΙ